Wat is een vetafscheider?

Geplaatst op

Het spreekt voor zich dat er in een horecazaak, maar ook in bijvoorbeeld een grootkeuken elke dag opnieuw sprake is van een behoorlijke hoeveelheid aan vetten en etensresten die in het afvalwater terechtkomen. Het is niet toegestaan om deze zomaar af te voeren naar de riolering. Het aanwezige vuil kan er namelijk voor zorgen dat er verstoppingen optreden. Bovendien is het ook mogelijk dat deze een zwaar belastend effect hebben op de waterzuiveringsinstallaties. Omwille van deze redenen is het zo dat niet alleen horecazaken, maar ook grootkeukens verplicht zijn om gebruik te maken van een vetafscheider. Dit toestel zorgt ervoor dat niet alleen etensresten, maar ook vetten uit het afvalwater worden verwijderd alvorens ze wordt afgevoerd naar de riolering.

               Wat kan je precies van een vetafscheider verwachten?

Het doel van de vetafscheider mag ondertussen wel duidelijk zijn. Ze zorgt er in de praktijk namelijk voor dat niet alleen bezinkbaar, maar ook drijvend vuil in het afvalwater tegen kan worden gehouden. Voor een vetafscheider geldt dat ze bestaat uit verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om:

  • De slibvangruimte;
  • De daadwerkelijke vetafscheider;

In de eerste ruimte zakken de zware resten naar de bodem. In de tweede ruimte komen de vetten vervolgens terug bovendrijven op het water. Tussenin kan er worden vastgesteld dat het water vrij zal blijven van niet alleen slib, maar ook van vetten. Dit water kan dus zonder probleem worden afgevoerd naar het riool. Een vetafscheider kan in de praktijk zijn ingedeeld in twee afzonderlijke putten, maar alletwee de ruimten kunnen ook gecombineerd worden in één put. Let op, voor een vetafscheider geldt dat ze uitsluitend kan worden gebruikt voor het reinigen van afvalwater uit grootkeukens en horeca. Dit betekent dat sanitair- en regenwater hier absoluut niet op mogen aangesloten worden.

               Hoe moet je een vetafscheider onderhouden?

Na enige tijd zal je kunnen vaststellen dat de slib- en vetlaag over een dikkere textuur zal komen te beschikken. Om te voorkomen dat deze vetten en etensresten uiteindelijk toch gaan doorspoelen naar de riool is het belangrijk om je vetafscheider ten gepaste tijde te onderhouden. Dit betekent concreet dat hij volledig moet worden leeggemaakt. Dit dient te gebeuren door het inzetten van een speciale reinigingswagen. Na het reinigen zal ze vervolgens terug worden gevuld met koud water. Let op, het reinigen van een vetafscheider dient verplicht te gebeuren door een erkende ruimingsdienst. Nadat het onderhoud plaats heeft gevonden zal je een zogenaamd verwerkingsattest ontvangen. Dit attest maakt duidelijk dat het onderhoud op een correcte manier is uitgevoerd.

               Welke soorten vetafscheiders bestaan er?

Tijdens je zoektocht naar een vetafscheider zal je kunnen vaststellen dat er op de markt tal van verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. Dit betekent concreet dat je een keuze zal kunnen maken uit enerzijds een apparaat in een vrije opstelling, maar anderzijds ook voor een exemplaar op maat. Deze laatste wordt dan niet bovengronds, maar wel ondergronds ingebouwd. Het spreekt voor zich dat deze laatste een stukje duurder is, maar daar staat tegenover dat ze bovengronds geen ruimte in beslag zal nemen. Voor welke van deze beide vetafscheiders jij zal gaan kiezen is natuurlijk volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Bij Horeca groothandel | HorecaRama vind je alle benodigde informatie over vetafscheiders.

Gerelateerde berichten

Sushi restaurant beginnen met deze tips

Als je een sushi restaurant wilt starten, dan is het van belang dat je goed kijkt naar wat je precies wilt. Voor de opening van het restaurant zal je...

Lees meer

Authentieke Japanse specerijen voor nog lekkerdere sushi

Zoals de meeste keukens, maakt de Japanse keuken gebruik van een verscheidenheid aan geurige kruiden, specerijen en specerijen, yakumi genaamd, om...

Lees meer

Over ons

Volg onze site. Zo weet je tijdig wat er speelt op culinair gebied.

Contactgegevens

Via info @ delekkerstesushi.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden